home

 

"Tara" intinsa in doua tari

TARA BASCILOR: FRANTA si SPANIA

 

Bilbao - Pamplona - Saint-Jean-Pied-de-Port - Mauleon-Licharre - Lourdes -

Espelette - Sare - Bayonne - Anglet - Biarritz - Saint-Jean-de-Luz - San Sebastian -

Guernica - Vitoria-Gasteiz - Logroño - Briones

 

Veti descoperi intr-o singura calatorie, o regiune speciala, prea verde ca sa fie Spania, dar prea arida ca sa fie confundata cu Franta, un tinut numit Tara Bascilor, format din provincii istorice, situate atat in Spania cat si in Franta. Veti intelege ca daca ceva defineşte Tara Bascilor, cu dimensiunea şi populatia sa redusa, atunci acel "ceva" îl constituie caracterul complex al societătii sale, un caleidoscop de realităti de tot felul care se cristalizeaza într-o pronuntată identitate colectiva. Veti avea prilejul de a vedea de ce Tara Bascilor este pretuita pentru peisajele sale si pentru specificul cu totul aparte al culturii sale. Veti intelege de ce bascii, care traiesc intr-un climat dur, in care doar Pirineii ii apara de vicisitudini, nu pot fi decat niste oameni aspri, care se numesc "euskaladau", adica "cineva care vorbeste limba euskara". Va veti convinge ca bascii se individualizeaza prin vinurile rosii si seci, prin gastronomia in care piesa de rezistenta este coada de taur, dar mai ales ca pentru basci, cinstirea fiecarei ramasite de traditie a devenit religie si reprezinta un mod de a supravietui. si nu in ultimul rand, veti patrunde in unicul univers spiritual din Lourdes, un minunat prilej de explorare launtrica, locul in care miracolele s-au intamplat si continua sa se intample!

 

Perioada: 20.04 - 28.04.2024

 

Ziua 1 / 20.04.2024: Bucuresti - München - Bilbao - Pamplona

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 10:30 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Lufthansa). Plecare spre München cu compania Lufthansa, zbor LH1651 (12:40 / 13:50), de unde se va pleca spre Bilbao cu zborul LH 1828 (15:45 / 18:00). Dupa sosire ne vom indrepta spre marele oras al Pirineilor spanioli, Pamplona, vechea capitala a regatului Navarei, fondata de romani in anul 75 i.Hr. pe vechea asezare basca Iruna, care a pastrat aspectul unui vechi oras fortificat, vestit pentru cursa stradala de tauri din cadrul Festivalului San Fermin. De asemenea, este renumit si datorita faptului ca este considerat a fi locul de unde pleaca "El Camino del Norte", ruta de 840 km a pelerinajului catre Santiago de Compostella. Denumita Irun in limba basca, Pamplona a capatat faima si gratie lui Ernest Hemingway, care a descris in romanul "Fiesta" intrecerile cu tauri, desfasurate la evenimentul anual care atrage si in prezent sute de mii de vizitatori. Seara, veti putea urma exemplul lui Hemingway si sa va retrageti in splendida atmosfera a Cafe Iruna, dominata de frumosul candelabru de sec. al XIX-lea din Piaza de Castillo. Cazare in Pamplona la Hotel Maisonnave 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 21.04.2024: Pamplona - Saint-Jean-Pied-de-Port - Mauleon-Licharre - Lourdes

Mic dejun. Dimineata vom face un tur pietonal in centrul istoric, care va include vechile ziduri langa care se ridica vechea catedrala, remarcabila pentru elementele gotice delicat construite, Palatul Episcopal, Primaria, un elegant edificiu baroc, Muzeul Navarra, un fost spital din sec. al XVI-lea, Teatrul Gayarre, Plaza de Castillo, strazile pietonale Zapateria, San Anton si San Nicolas. Vom continua ziua descoperind de partea cealalta a Pirineilor, in Franta, o altfel de Tara a Bascilor. Aici dealurile sunt mai verzi, iar micile localitati ofera o imagine incantatoare prin culoarea ocru a pietrei de constructie folosita, provenita din roca muntelui. Pirineii sunt plini de locuri sacre, iar vaile si pesterile inca se crede ca sunt stapanite de divinitati protectoare. Vom face o prima oprire in Saint-Jean-Pied-de-Port, capitala provinciei basce franceze Basse-Navarre, considerat a fi locul de unde pleaca "Camino Frances", ruta de 780 km a pelerinajului catre Santiago de Compostella. Dupa ce vom vizita centrul medieval ne vom indrepta catre Mauleon-Licharre, capitala micutei provincii basce franceze Soule, cunoscuta drept "capitala" espadrilelor si a branzei, unde vom face o scurta oprire pentru a vizita biserica Notre-Dame de la Haute-Ville si pentru a fotografia Castelul Maytie d'Andurain si Fortareata Mauleon. Itinerariul zilei va continua catre cel mai vizitat centru de pelerinaje din lume, Lourdes, situat in inima Pirineilor, care primeste in fiecare an mai mult de 5 milioane de vizitatori din intreaga lume. Aici, Sfanta Fecioara Maria s-a infatisat pastoritei Bernadette (canonizata ulterior), in apropierea grotei de unde a tasnit un izvor dupa prima Sa aparitie si unde i-a cerut sa intemeieze o biserica. in prezent, Biserica Notre-Dame de Lourdes este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru crestini, izvorului atribuindu-i-se puteri miraculoase de tamaduire a bolilor, conform miilor de marturii. O bazilica denumita Massabielle a fost construita pe piatra unde s-au petrecut miracolele. Dupa vizitarea lacasurilor sfinte ne vom caza, urmand ca seara, daca veti dori, alaturati-va pelerinilor veniti din toata lumea, pentru ca, seara de seara, in jurul catedralei din Lourdes se revarsa un rau de lumina provenit de la flacarile lumanarilor purtate de miile de pelerini care isi unesc pasii in procesiune si vocile in rugaciuni si in imnuri de slava inchinate Fecioarei Maria care a ales acest loc pentru a transmite un mesaj de pocainta, credinta si speranta. Cazare in Lourdes la Hotel Panorama 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 22.04.2024: Lourdes - Espelette - Sare - Bayonne - Anglet

Mic dejun. incarcati spiritual si cu multa speranta in suflet, vom parasi meleagurile sfinte din Lourdes, urmand sa descoperim in prima parte a zilei pitoresti sate basce, ivite dintr-o data de nicaieri, amplasate pe pante sau la poalele muntilor Pirinei. Vom trece prin La Bastide-Clairence, un sat construit in sec. al XIV-lea care a reusit sa-si pastreze foarte frumos aspectul medieval, unele case datand inca din acea epoca, apoi prin Cambo-les-Bains, cunoscut ca centru balnear dar si pentru faptul ca aici se afla casa ce a apartinut lui Edmond Rostand, autorul nemuritorului Cyrano de Bergerac. indreptandu-ne catre litoral, la poalele Pirineilor, ne vom opri in Espelette, satul faimos pentru celebrul sau piper rosu, piperul de Espelette. Vom trece apoi printr-un manunchi de sate cochete si ne vom opri la Sare, unde vom admira arhitectura rustica si florile atarnate la ferestrele caselor satului, care completeaza frumusetea locului. in finalul acestei calatorii ca o poveste, vom ajunge in Bayonne, unul dintre cele mai importante orase din Regiunea Basca. Vom vizita frumosul oras care este nu numai capitala administrativa dar si cea culturala a Pays Basque, ale carui origini dateaza din vremea asezarii romane Lapurdum, aflandu-se la aprox. 5 km distanta de apele Oceanului Atlantic. Predominanta influenta basca o vom observa la locuintele construite partial din lemn, cu tamplarie pictata in nuantele specifice zonei, respectiv verde si rosu. Vom admira Catedrala St. Marie cu turnurile sale gemene, construita din piatra galbuie, macinata de vant si timp si cheiurile de-a lungul raului Nive care ofera cele mai pitoresti peisaje ale orasului, cu resedinte boltite din sec. al XVI-lea, dispuse de-a lungul cartierului Petit Bayonne. Cazare in Anglet la Hotel Novotel Resort & Spa Biarritz Anglet 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 23.04.2024: Anglet - Biarritz - Saint-Jean-de-Luz - San Sebastian

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Biarritz, situat in Golful Biscay, la o distanta de 35 km fata de

granita cu Spania, destinatie cautata de-a lungul timpului de catre reprezentantii familiilor regale europene, de insasi Regina Victoria care a venit aici cu regularitate timp de 30 de ani. Vom face un tur panoramic, prilej cu care vom vedea fosta resedinta de vara a imparatesei Eugenia, sotia lui Napoleon al III-lea, in prezent luxosul Hotel du Palais, aflat chiar pe plaja, Cazinoul, deschis in anul 1901, portul pescaresc, parte a orasului vechi, cu asa numitele "crampottes", cabane mici ale pescarilor, cu obloane colorate, unele dintre ele folosite ca atare si in prezent, dar multe transformate in restaurante sau scoli de scufundari, rue de Vieux, cu multele ei magazine si localuri, tunelul construit pe vremea lui Napoleon al III-lea, Muzeul Marii, ce gazduieste 24 de acvarii, Halles de Biarritz, piata acoperita, Villa Belza, cu turnul sau medieval, loc de filmare a multor productii cinematografice si in sfarsit Podul lui Gustave Eiffel, care leaga tarmul de Stanca Fecioarei de unde vom avea o priveliste superba, cu Coasta Basqua si Pirineii in zare. Ne vom deplasa in continuare spre Saint-Jean-de-Luz, un orasel cu o vechime considerabila, la doi pasi de Spania, renumit pentru corsarii basci care i-au adus prosperitatea inainte de Revolutie. Dupa un scurt popas ne vom continua drumul spre Spania. Dupa-amiaza vom ajunge in capitala provinciei basce Guipuzcoa, in San Sebastian, Donostia, cum ii spun bascii, considerata regina coastei Tarii Bascilor, unde vom face un tur panoramic, prilej de a vedea Playa de la Concha, unde se afla Palacio de Miramar si fostul Cazino din Belle Epoque, devenit primaria orasului. Cazare in San Sebastian la Hotel Silken Amara Plaza 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 24.04.2024: San Sebastian - Guernica - Vitoria-Gasteiz - San Sebastian

Mic dejun. Timp liber pentru vizite si activitati individuale sau optional, excursie la Guernica si Vitoria-Gasteiz. Va veti indrepta intai spre Guernica (Gernika, in basca), capitala spirituala a provinciei Vizcaya unde odinioara regii Castiliei si apoi ai Spaniei mergeau sa depuna juramant ca vor respecta forurile basce la vestitul stejar din Gernika. De altfel, in timpul turului panoramic veti vedea ca in prezent intregul oras, se invarte in jurul simbolisticii stejarului. Guernica a fost timp de secole locul de intalnire al reprezentantilor localitatilor din provincia Vizcaya care participau la reuniuni ce aveau loc in fata stejarului si se numeau Juntas Generales din Vizcaya. Aceste reuniuni au fost abolite in anul 1876 dar au fost reinstituite in anul 1979. Locul de reuniune, Casa de Juntas, conceputa initial ca o curte interioara a fost transformata in anul 1964 in muzeu, consacrat istoriei provinciei Vizcaya. Odata cu reinstituirea reuniunilor Juntas Generales cladirea si-a recuperat functia institutionala. Aceasta are o sala spectaculoasa datorita unui vitraliu imens care tine loc de plafon, instalat in anul 1985 si care reia grafic simbolismul stejarului ca punct de intalnire pentru diverse sate si orase din Vizcaya. Stejarul care a fost martorul primelor reuniuni din sec. al XIV-lea, a trait 450 de ani. Din 25 februarie 2005, un nou arbore de Guernica perpetueaza traditia istorica. Va veti indrepta apoi spre Vitoria, capitala regiunii Alava (Araba) care se afla printre primele orase spaniole cu cele mai ridicate standarde de viata. Veti vedea cat de bine au stiut locuitorii orasului sa-si conserve patrimoniul arhitectural si vestigiile medievale din orasul vechi si veti fi uimiti de numarul mare de parcuri, datorita carora Vitoria-Gasteiz a fost declarata in anul 2012, "Capitala Verde Europeana". Veti vedea centrul istoric, numit "migdala medievala vitoriana", datorita formei sale ovale, cartierul Ensanche si centrul actual, cu cladiri moderne si parcuri, aflat in partea de nord. Centrul vechi, fostul oras medieval inconjurat de ziduri de aparare, cu forma de migdala are stradute foarte inguste, iar Catedrala Santa Maria este considerata cea mai de pret comoara a orasului. La intoarcerea in San Sebastian veti porni intr-un tur pietonal in cartierul vechi, prilej pentru a intra in catedralele Buen Pastor si Santa Maria, dar si pentru a pasi pe pitorescul Paseo de Muelle, din spatele portului, unde se afla si Aquarium-ul si linia de coasta strajuita de trei dealuri: Monte Igueldo, Monte Urgull, in varful caruia se inalta semet un castel si Monte Ulia. Cazare in San Sebastian la Hotel Silken Amara Plaza 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 25.04.2024: San Sebastian - Bilbao

Mic dejun. Plecare spre Bilbao, capitala si cel mai mare oras din provincia Biscaya din cadrul regiunii autonome a Tarii Bascilor din Spania, al zecelea oras ca marime din Regatul Spaniei, un oras cu numeroase monumente, muzee si obiective turistice. intalnire cu ghidul local alaturi de care vom face un tur panoramic si pietonal al orasului care s-a dezvoltat fulminant odata cu industrializarea care a dus la "segregarea" populatiei pe malurile raului Nervion, un mal fiind dominat de vile (malul celor bogati), celalalt de blocuri inalte, construite odata cu dezvoltarea industriei (malul celor mai saraci). Cu toate acestea, malurile raului sunt legate intre ele prin numeroase poduri. Turul va include Biserica Santiago, edificiu gotic, datand din sec. al XIV-lea considerat un exemplu interesant al acestui stil in spatiul spaniol si Casco Viejo, orasul vechi, poate cea mai frumoasa parte din Bilbao, cu vile superbe, magazine foarte vechi, stradute, piete si monumente istorice. Dupa-amiaza timp liber pentru activitati individuale, cumparaturi, pentru vizitarea Palacio de Olabarri, a Palacio de Ibaigane sau a celebrului Muzeu Guggenheim care detine una dintre cele mai bogate colectii de arta moderna si contemporana. care este gazduit intr-un sediu cu aspect futuristic, cu formele sale exterioare fantastice care duc cu gandul la o barca din povesti acoperita cu solzi gigantici, in prezent un simbol al noii identitati a orasului. Aparitia vesela a uriasului catel alcatuit din flori multicolore, creatie a artistului american avangardist Jeff Koons, care vegheaza intrarea Muzeului Guggenheim, este dovada ca orasul este viu si vesel, care traieste si se bucura la cote maxime. Cazare in Bilbao la Hotel Occidental 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 26.04.2024: Bilbao - Logrono - Briones - Bilbao

Mic dejun. intreaga zi va fi dedicata vizitarii regiunii La Rioja, care cu cele peste 500 de crame este renumita la nivel international pentru calitatea vinurilor sale. Vom ajunge in Logrono, capitala regiunii, oras bogat in istorie si traditii care s-au pastrat inca din Evul Mediu. Drumul pelerinilor spre Santiago de Compostela a facut din acesta unul dintre cele mai importante orase de pe traseu, lasand o mostenire interesanta strans legata de trecerea traditionala a pelerinilor. Vom vedea centrul istoric cu situri culturale importante, cum ar fi Catedrala Santa Maria la Redonda si cea mai veche biserica, Santa Maria de Palacio, care domina orizontul orasului cu turla sa gotica, dupa care vom participa la o degustare a celebrelor soiuri de vin produse in regiune la Bodegas Campo Viejo. Vom pleca in continuare spre Briones, situat la doar cativa kilometri distanta fata de Logrono. in afara de silueta sa medievala fermecatoare de pe deal, in oras exista cateva crame interesante, printre care Bodegas Vivanco, care gazduieste si Muzeul Culturii Vinului, fara indoiala, un bun loc de inceput pentru a cunoaste zona si a descoperi importanta vinului din regiunea La Rioja. Ca o noutate, prima femeie care a castigat Premiul Pritzker pentru Arhitectura, prestigioasa arhitecta Zaha Hadid, a pus pe harta crama lui R. Lopez de Heredia-Vina Tondonia, a treia dintre cele mai bune din lume (din 1.500!), conform World's Best Vineyards. Dupa-amiaza ne vom intoarce in Bilbao unde vom avea timp liber pentru activitati individuale si cumparaturi. Cazare in Bilbao la Hotel Occidental 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 27.04.2024: Bilbao - München - Bucuresti

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Bilbao pentru plecarea spre München cu compania Lufthansa, zbor LH 1827 (15:10 / 17:20), de unde se va pleca spre Bucuresti cu zborul LH 1654 (21:50 / 00:45).

Ziua 9 / 28.04.2024: Bucuresti

Sosire la Bucuresti la ora 00:45.

 

TARIF: 2260 EURO/ loc in camera dubla; Supliment cazare single: 480 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 25 turisti; pt. 15-19 turisti, tariful se va majora cu 130 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe rutele: Bucuresti - München - Bilbao si retur cu compania Lufthansa

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- 7 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 4*

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele etc.

- transferurile, tururile si excursiile mentionate in program

- participarea la slujba de seara desfasurata la locurile sfinte din Lourdes

- tur panoramic si pietonal cu ghid local in Bilbao

- excursie in regiunea La Rioja cu degustare de vin

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de oras (unde se percep) se achita individual la receptia hotelurilor

- serviciile de catering pe zboruri

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale etc.) si daca este cazul, ghizii pentru acestea

- bacsisuri: 30 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pentru bagajisti (se achita conducatorului de grup la sosire); bacsisurile nu se refera si la excursiile optionale

- excursiile optionale se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • excursie la Vitoria-Gasteiz si Guernica: aprox. 70 euro/pers.

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- PASAPORTUL sau cartea de identitate in curs de valabilitate

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid de turism

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual  

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>